Esta pasada fin de semana, os días 25 e 26 de outubro, Baleira converteuse, unha vez máis, na capital do mel da montaña coa celebración da VIII Feira do Mel de Montaña, un evento que volveu poñer en valor o traballo das persoas apicultoras, a calidade do mel da comarca e o papel deste produto como motor económico e identitario do territorio.

O programa

Durante toda a fin de semana, a veciñanza e visitantes puideron gozar de obradoiros, degustacións, música e actividades para todas as idades.

O sábado 25 disputouse o primeiro aberto de billarda, obradoiros de cosmética, precata do mel do concurso e magosto, con degustación de empanada, viño e castañas.

O domingo 26 foi o turno de obradoiros familiares, como o de elaboración de barriñas enerxéticas, onde se pon de manifesto os diferentes usos do mel e a degustación de produtos elaborados con mel e cervexa artesanal. Tamén foi o día da visita das autoridades.

Elaboración de barriñas enerxéticas na Feira do Mel de Montaña de Baleira 2025

A calidade do mel

Nesta edición, mandáronse 16 mostras ao laboratorio. Para pasar o concurso de cata, esixíuselles aos produtores a mellorar os parámetros oficiais, é dicir, Mel de Galicia marca como humidade máxima no mel o 18% e dende o GDR Montes e Vales esiximos o 17,5% e neste rango entraron 14 das 16.

Tamén se fixo análise polínica e foi predominante o castiñeiro. Ao concurso presentáronse meles de moi alta calidade cunha garantía de frescura, xa que son meles non sometidas a quentado e isto garante todas as súas propiedades.

Entrega de premios do Concurso de Meles e do Pintameles

O domingo celebrouse tamén a entrega de premios da IV Edición do Concurso Comarcal de Meles da Montaña Lucense, que recoñeceu aos mellores produtores locais:

  • 1º Premio: Pico do Mel, de Álvaro Álvarez Díaz (Paradela, Navia de Suarna)
  • 2º Premio: Jesús Regueiro Mourín (Viladicente, As Nogais)
  • Premio ao mellor stand: Mel A Ruta Primitiva, de Iago Dorado (Vilar dos Adrios, Baleira)

Ademais, entregáronse os galardóns do Concurso Pintameles, no que participaron escolares de diferentes centros do territorio:

  • David Rodríguez López (CPI Uxío Novoneyra, Pedrafita)
  • María Quindós Pallares (CPI Cervantes)
  • Hugo Álvarez Díaz (CEIP Plurilingüe Concepción López Rey, Baleira)
  • Lía Castro Cabana (CEIP Plurilingüe San Xoán, Becerreá)

Para os dous primeiros colexios, o CPI Uxío Novoneyra e CPI Cervantes, tamén houbo un premio para viaxar e coñecer a Reserva da Biosfera Río Eo, Oscos e Terras de Burón.

A Feira, organizada polo Concello de Baleira e o GDR Montes e Vales Orientais, contou coa colaboración de ACD O Varal, Restaurante Moneda, Café-Bar A Marronda, Restaurante Neireo e Hotel Moneda.

Esta é unha cita que consolida a importancia do mel como símbolo da montaña lucense, combinando tradición, produto local e sostibilidade nun mesmo espazo.

Recommended Posts